Jak bezpiecznie spędzić wakacje?

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
11 czerwca 2015

Oto kilka ważnych uwag:

Zachowaj ostrożność nad wodą:

  • Kąp się tylko w miejscach oznakowanych.
  • Przestrzegaj zasad i zapoznaj się z regulaminem kąpieliska.
  • Zawsze stosuj się do poleceń ratownika.

Podczas zażywania kąpieli słonecznej:

  • Zakładaj czapkę, okulary.
  • Stosuj odpowiednie kremy lub olejki zawierające filtry UV. Chronią one skórę i zabezpieczają nasze ciało przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, które mogą spowodować raka skóry.
  • Unikaj słońca między godz. 10.00 a 14.00, w tym czasie jest jego największe działanie.

Wybierając się do lasu:

  • Ubierz się odpowiednio, tak aby zakryć jak najwięcej części ciała. Zakładaj całe wysokie obuwie, najlepiej skórzane.
  • Nie zbieraj i nie spożywaj grzybów i owoców których nie znasz. Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów, pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych i tylko dobra znajomość cech charakterystycznych dla danego gatunku pozwala uniknąć tragicznej pomyłki! Nie zbieraj grzybów małych, ukrytych w ściółce. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu grzybów, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.
  • Uważaj na ukąszenia żmii. Patrz pod nogi, nie dotykaj, nie zaczepiaj żmii, pozwól jej uciec. Zawsze uprzednio obejrzyj miejsce gdzie siadasz, gdzie opierasz się rękami.
  • Po przybyciu do domu obejrzyj dokładnie swoje ciało i włosy. Jeśli zauważysz kleszcza, należy go usunąć pensetą. Nie wolno smarować go tłuszczem, gdyż dusi się i wydala do krwi żywiciela krętki Borella.

Pamiętaj dbanie o higienę osobistą oraz o czystość w przygotowywaniu posiłków może zapobiec wielu chorobom (czerwonce, salmonellozie). Dlatego:

  • Myj ręce wychodząc z ubikacji i przed przygotowywaniem posiłków.
  • Unikaj używania mydła i ręcznika wspólnie z innymi osobami.
  • Utrzymuj w nienagannej czystości ubikacje, pomieszczenia kuchenne, miejsca związane z produkcją żywności.
  • Starannie myj owoce i warzywa przed spożyciem.
  • Właściwie przechowuj żywność.
  • Dbaj o prawidłowe odkażanie i likwidowanie odpadów oraz nieczystości ludzkich i zwierzęcych.
  • Tęp owady-głównie muchy-przenoszące bakterie czerwonki.
  • Myj jaja przed rozbiciem skorupki- zapobiegniesz w ten sposób salmonellozie.
  • Unikaj jedzenia lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.
  • Zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu.
  • Jeśli zauważysz niepokojące objawy po spożyciu jakiegoś produktu natychmiast zgłoś się do lekarza.

Uważaj na kontakty ze zwierzętami:

  • Regularnie szczep swoje domowe zwierzęta (kota, psa) przeciwko wściekliźnie.
  • Nie karm obcych zwierząt. Nie zbliżaj się do nich.
  • Każde pokąsanie traktuj poważnie, zgłoś się do lekarza.
  • Nie wypuszczaj swoich zwierząt bez dozoru.

Letni wypoczynek to czas przygód i nowych znajomości.

Częste zabawy, sięganie po alkohol, narkotyki, a co za tym idzie- seks bez zabezpieczenia.

Poprzez kontakty seksualne  można zarazić się chorobami przenoszonymi droga płciową, może też dojść do zakażenia się wirusem HIV i HPV, jak również istnieje ryzyko zajścia w ciąże.

  • Powiedz nie, gdy ktoś proponuje Ci narkotyk.
  • Powiedz nie na szybki seks bez zabezpieczenia.
  • Powiedz nie w sytuacji, kiedy wiesz, że ryzykujesz.

Bo wakacje wyczekane, czy deszczowe, czy słoneczne mogą być też niebezpieczne!

Autor: Izabela Rudy PSSE w Szczecinku

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej

    Logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej